34. medzinárodný deň starších ľudí Organizácie Spojených národov

V roku 1990 vyhlásila Organizácia Spojených národov 1. október za „Medzinárodný deň starších osôb“. V tento deň celosvetovo venujeme pozornosť starším osobám, ich schopnostiam a potenciálu, rešpektovaniu ich ľudských práv, ich potrebám a očakávaniam.
Ako Európska únia seniorov (ESU) podporujeme toto celosvetové hnutie, zdôrazňujeme úlohu starších ľudí v spoločnosti a posilňujeme práva každého človeka na dôstojné starnutie bez diskriminácie. Sme vďační za to, čo predchádzajúce generácie vybudovali v oblasti ľudských práv, prosperity a blahobytu. Budúcnosť však nemôžeme považovať za samozrejmosť. Angažujeme sa za vytvorenie inkluzívnej, udržateľnej a demokratickej spoločnosti pre všetkých prostredníctvom nášho každodenného záväzku.
Je nám potešením vyjadriť angažovanosť a nádeje seniorov na ochranu základných hodnôt ľudskej dôstojnosti, demokracie a solidarity s cieľom vytvoriť blahobyt pre všetky generácie, aby nikto nezostal pozadu.
Nižšie nájdete všeobecný úvod k 34. medzinárodnému dňu starších ľudí Organizácie Spojených národov. Dúfame, že vás môže inšpirovať k vytvoreniu osláv tohto dňa.
Stefaan Vercamer, prezident ESU
Patrick Penninckx, generálny tajomník ESU

34. medzinárodný deň starších ľudí Organizácie Spojených národov
Dôstojné starnutie: Význam posilnenia systémov starostlivosti a podpory pre staršie osoby na celom svete.

Hlavné výzvy
V posledných rokoch Európska únia čelí veľkým zmenám v geopolitickom kontexte a bezprecedentnému súboru kríz a výziev, ako je pandémia COVID-19, rýchlo sa rozvíjajúca klimatická kríza a zhoršovanie životného prostredia, dôsledky ruskej agresívnej vojny proti Ukrajine, rastúca globálna konkurencia. Uznávajúc, že hospodársky a sociálny pokrok sú navzájom prepojené, EÚ a členské štáty nedávno uznali potrebu budovať inkluzívnejšie a udržateľnejšie spoločnosti (Riadia sa „Európskym sociálnym pilierom“. Po jeho vyhlásení Európskym parlamentom, Radou EÚ a Európskou komisiou v roku 2017 slúži Európsky pilier sociálnych práv ako kompas, ktorý poskytuje usmernenia pri riešení spoločných sociálnych výziev).
To znamená, že naše spoločnosti musia reagovať na dnešné výzvy v oblasti dlhovekosti. Neznamená to, že sa na „starnutie“ budeme pozerať len ako na záťaž. Práve naopak, prínos starších ľudí v našich rodinách a spoločnostiach v hospodárskej oblasti, pokiaľ ide o službu ako dobrovoľníkov, je neoceniteľný. Naša spoločnosť sa musí pozrieť „novými“ očami na starších ľudí a tiež na starnutie. Znamená to, že sa naň budeme pozerať ako na dimenziu v priebehu života a že „vzájomnej starostlivosti“ vyhradíme miesto v našom myslení, konaní a organizácii nášho životného prostredia.
Dúfame a vyzývame novú Komisiu EÚ, aby pokračovala v politických trendoch v oblasti demografických zmien prostredníctvom implementácie stratégie EÚ v oblasti starostlivosti a začlenenia vízie starnutia ako aspektu celého života, pričom zohľadní kompetencie rôznych politických úrovní a rozdiely medzi regiónmi a miestnymi tradíciami.

Posilnenie systémov starostlivosti a podpory
Vzhľadom na globálny demografický posun smerom k dlhovekosti a napriek tomu, že starší ľudia sú často zdraví až do vysokého veku, potreba rôznych foriem poskytovania starostlivosti a sociálnych podporných služieb rastie. Okrem toho účasť v spoločnosti nezávisí len od zdravotného stavu človeka, ale aj od prostredia, v ktorom žije. V posledných desaťročiach sme svedkami toho, že prostredie starostlivosti prechádza výraznými zmenami a zahŕňa širokú škálu potrieb platenej aj neplatenej podpory vo formálnom aj neformálnom prostredí. Potreba špecializovanej starostlivosti sa stala neoddeliteľnou súčasťou širších požiadaviek na zdravotnú starostlivosť v súvislosti so starnutím. To je obzvlášť dôležité pre staršie osoby s ochoreniami, ako je demencia, ktorá je celosvetovo hlavnou príčinou závislosti od starostlivosti a invalidity v starobe. V súvislosti s rastúcim dopytom po dlhodobej starostlivosti rast počtu opatrovateľov nedrží krok. Tieto nedostatky sa premietajú do veľkého problému starších osôb, ktoré potrebujú starostlivosť a nemajú prístup ku kvalitnej dlhodobej starostlivosti.
Na celom svete je naliehavo potrebné rozšíriť možnosti odbornej prípravy a vzdelávania v oblasti geriatrie a gerontológie pre zdravotníckych pracovníkov, pracovníkov v oblasti sociálnej starostlivosti a neformálnych opatrovateľov, ktorí pracujú so staršími ľuďmi.
Prehodnotenie prístupov k systémom starostlivosti a podpory bude prínosom pre súčasných starších ľudí a tých, ktorí sa o nich starajú, ako aj pre budúce generácie starších ľudí. Systémy starostlivosti a podpory pre staršie osoby by mali byť prispôsobené potrebám, hodnotám a preferenciám osôb, ktoré potrebujú starostlivosť, a potrebám opatrovateľov. Mali by ísť nad rámec medicínskych aspektov starostlivosti a prijať celoživotný prístup, ktorý by zahŕňal kultúru, životnú históriu, sieť sociálnej podpory a identitu jednotlivca a umožnil starším osobám kontrolovať rozhodnutia o starostlivosti. Členské štáty by sa mali usilovať o spravodlivejší prístup k starostlivosti zameraný na osobu, ktorý by zabezpečoval ľudské práva opatrovateľov aj osôb, ktoré potrebujú starostlivosť. Tento prístup by mal fungovať naprieč vládami, občianskou spoločnosťou, komunitami a domácnosťami, ako aj súkromným sektorom s cieľom riešiť potreby v oblasti poskytovania formálnej aj neformálnej starostlivosti.

Zdieľanie:

Vyhľadať

Najnovšie články

Rýchly kontakt

Združenie kresťanských seniorov Slovenska
Šafárikovo námestie 77/4
811 02 Bratislava-Staré Mesto

IČO:  31745741
IBAN: SK30 3100 0000 0040 0097 2801
PrimaBanka

E-mail: peter.mach@petermach.sk

Dobrý deň,
ďakujem za Váš odkaz a prajem príjemný deň.

S pozdravom,
Peter Mach